Usko vakuuttuneisuutena

"Jos minä itsestäni todistan, ei minun todistukseni ole pätevä. On toinen, joka todistaa minusta, ja minä tiedän, että se todistus, jonka hän minusta todistaa, on pätevä. Te lähetitte lähettiläät Johanneksen luo, ja hän todisti sen, mikä totta on. Mutta minä en ota ihmiseltä todistusta, vaan puhun tämän, että te pelastuisitte. Hän oli palava ja loistava lamppu, mutta te tahdoitte ainoastaan hetken iloitella hänen valossansa. Mutta minulla on todistus, joka on suurempi kuin Johanneksen; sillä ne teot, jotka Isä on antanut minun täytettävikseni, ne teot, jotka minä teen, todistavat minusta, että Isä on minut lähettänyt. Ja Isä, joka on minut lähettänyt, Hän on todistanut minusta…” (Joh. 5:31-37), ”Uskokaa minua, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa; mutta jos ette, niin uskokaa itse tekojen tähden.” (Joh. 14:11)

Jeesus tiesi olevansa Jumalan Poika eikä siksi tarvinnut todistusta ihmisiltä siihen. Kuitenkin Hän oli valmis käyttämään järkiargumentteja ja päivänselviä todisteita, jotka olivat kaikkien nähtävillä, jotta saisi ihmiset vakuuttumaan. Hän ei siis vaatinut sokeaa uskoa, vaikka sekin kelpasi Hänelle, jos se sai aikaan kääntymyksen. Hänelle kuitenkin kelpasi myös perusteltu usko.

Usko tekee asioista tosia: ellen uskoisi, että 20 euron seteli, joka itsessään on vain pala paperia ja väriainetta, kelpaisi kaupan kassalla maksuvälineenä, en yrittäisi tyrkyttää sitä myyjälle ostoksiani vastaan, koska ajattelisin tekeväni itsestäni pellen, ja niin tekisinkin, jos olisin väärässä. Eihän kukaan paperinpalasta myy kassillista ruokaa. Uskoa on kuitenkin mahdollista perustella erilaisilla asioilla ja todistaa tämän uskon mielekkyys: Uskon, että paperiraha toimii kaupassa maksuvälineenä, koska setelit ovat Suomen virallinen valuutta. Tai uskon vaikkapa, että maapallo on pyöreä, koska näkemäni todisteet ovat vakuuttavia, vaikka en ole koskaan nähnyt ainoatakaan suoraa todistetta tästä. Vastaavasti Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo: ”Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä.” (Hepr. 11:3) ja tämä on perusteltavissa esimerkiksi Kalam kosmologisella argumentilla (ks. linkki alla), mutta tietysti myös Raamattu puhuu tästä. Voin myös olla vakuuttunut siitä, että kohta sataa, kun tummat pilvet syöksyvät päälle, tai että ulkona tuulee, koska puut huojuvat, vaikka en näekkään tuulta.

Vastaavasti Jumalan olemassaoloa voidaan perustella erilaisilla argumenteilla (suluissa linkki suomeksi selitettynä, videot kuitenkin mielekkäämpiä ja helpommin ymmärrettäviä, jos englanti taipuu): Kalam kosmologinen (1), moraalinen (2), Leibnizin (3), kosminen hienosäätö (4) ja ontologinen argumentti (5). Yhdessä nämä viisi argumenttia antavat vakuuttavan todistuksen Jumalan olemassaolosta. Ei aukotonta, mutta riittävän hyvän, että niiden pohjalta voi vakuuttua perustellusti Jumalan olemassaolosta, vastaavasti kuin hyvien perusteluiden pohjalta voi vakuuttua useista eri asioista.

Sisäinen vakuuttuneisuus

Paavali myös kirjoittaa, kuinka Pyhän Hengen kautta annetaan todistus ihmisen sydämeen, että hän on Jumalan lapsi: ”… te ette ole saaneet orjuuden henkeä ollaksenne jälleen pelossa, vaan te olette saaneet lapseuden hengen, jossa me huudamme: "Abba! Isä!" Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia.” (Room. 8:15, 16). Pyhän Hengen todistus, jonka ihminen saa sydämeensä, kun hän tulee tuntemaan Jumalan, onkin suurin todistus Jumalasta, jonka ihminen voi saada, koska silloin Jumala itse ”puhuu” ihmisen sydämelle ja todistaa, että sinä olet minun lapseni. Tämä todistus on vahvin ja varmasti vakuuttaa ihmisen Jumalan olemassaolosta. Johannes sanookin: ”Ja siitä me tiedämme Hänen meissä pysyvän, siitä Hengestä, jonka hän on meille antanut” (1. Joh. 3:24). Silti, vaikka ihmisellä on tämä todistus Jumalalta, ei hänellä ole tietoa tulevaisuudesta, joten hänen tulee edelleen uskoa ja luottaa Jumalaan ja Hänen johdatukseensa sekä olla kuuliainen Hänelle. 

Edellämainittu todistus on verrattavissa vaikkapa siihen, että kaverini kertoo minulle, kuinka huikea joku Linnanmäen huvipuistolaite on. Voin kyllä vakuuttua asiasta jo kaverini kerronnan perusteella, mutta vasta laitteen kokeminen antaa minulle varmuuden siitä, että kaverin puheet laitteesta pitivät paikkaansa. 

Lopuksi suosittelen katsomaan myös tämän videon, jos englanti taipuu:

Kommentit

Lähetä palautetta

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *